Kennisbank

Wat is sales coaching?

Geplaatst op 24 november 2022 - door

Ernst Jan Tak als spreker over Sales Consulting

“Verkopen is een vak en je kunt het leren”. Ja, tot op zekere hoogte is het salesvak te leren. Wel is het handig als je een natuurlijke aanleg hebt, anders moet je hard werken om je targets te halen.

Een klant gebruikte ooit de quote: ”Ik kan van iedere verkoper een buschauffeur maken, maar niet van iedere buschauffeur een verkoper”.

Natuurlijk talent

Verkopers die over een natuurlijk verkooptalent beschikken onderscheiden zich door kenmerken als: ze worden relatief snel aardig gevonden; ze zijn sociaal vaardig; ze zijn nieuwsgierig en geïnteresseerd in anderen; ze zijn optimistisch en positief; ze kunnen met tegenwind omgaan (het is juist de tegenwind die het vliegtuig doet opstijgen); ze willen snel tot zaken komen en zijn gericht op het sluiten van een deal. Ook worden ze gestimuleerd door targets en beloning. Combineer je deze natuurlijke kenmerken met belangrijk kennis en vaardigheden van het “verkoopvak”, dan ben je zeker een succesvolle verkoper, die zijn targets haalt. Sales coaching helpt je hierbij.

Wat is sales coaching

Verkopen leer je nauwelijks op school. Waar kun je dit dan leren? Het antwoord is in de praktijk met vallen en opstaan, door te leren van anderen, door ervaringen te delen en trainingen te volgen. Zakelijk heeft de verkoopmanager vaak geen tijd om zijn verkoopteam te coachen. Hij richt zich op de doelstellingen en resultaten maar niet op de activiteiten die moeten worden uitgevoerd om deze doelstellingen te realiseren.

Een sales coach focust enerzijds op de activiteiten die je moet uitvoeren om de verkoop doelstellingen te halen. Anderzijds combineert een sales coach je persoonlijkheid en kwaliteiten met je markt, de producten/diensten die je verkoopt om tot een effectieve persoonlijke verkoop aanpak te komen. Hierbij gebruikt een verkoopcoach middelen als opleiding, training, structuur en het delen van ervaringen. Sales coaching helpt je verder bij vragen zoals:

  • Hoe vergroot ik mijn persoonlijke verkoop effectiviteit?
  • Hoe krijg ik meer grip op mijn verkoopkansen en win ik meer deals?
  • Hoe hou ik focus op new business?
  • Hoe kom ik aan de juiste leads?
  • Wat moet ik doen om succesvoller te zijn in sales?
  • Wat is mijn optimale verkoopaanpak

Sales coaching is een traject, niet iets dat eenmalig wordt gedaan. Samen met een goede sales coach ga je jouw actuele verkoop situatie in stapjes verbeteren. Er ontstaat samenwerking, vertrouwen en kennis van de situatie. Concrete actuele verkoopkansen en klantcases worden besproken. Soms moeten er persoonlijke vaardigheden verbeterd worden en is gedragsverandering noodzakelijk. Een paar uurtjes per week of maand is genoeg. Door regelmatige sales coaching blijft de geleerde aanpak en werkwijze beter hangen en kan er direct en concreet bijgestuurd worden.

 

Voor wie is sales coaching

Sales coaching is voor sales professionals/verkopers van alle leeftijden. Je bent immers nooit te oud om te leren en te reflecteren op je bestaande verkoopaanpak. Sales coaching is ook waardevol voor zelfstandig ondernemers die meer uit hun bestaande klanten willen halen en nieuwe klanten willen binnenhalen. Juist omdat verkopen niet alle aandacht heeft, is het inhuren van een salescoach een goede investering. Deze helpt de verkoopaanpak te optimaliseren om zo omzetgroei te realiseren.

Voor een salesmanager of verkoopdirecteur is het inzetten van sales coaching een waardevolle tool. Vaak ontbreekt het aan tijd om zelf proactieve coaching naar het team en de individuele verkopers te organiseren. De inzet van een salescoach helpt de effectiviteit van salesorganisatie te verhogen. De salesmanager “gebruikt” sales consulting als verlengstuk om zijn visie, plan en aanpak te implementeren naar de verkooporganisatie.

Begin vandaag met sales coaching

Vul hieronder jouw gegevens in en zet de eerste stap naar gezonde omzetgroei.

  • Heeft jouw salesteams training nodig of zit je met een strategisch sales vraagstuk?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.